Een website maken is voor ieder niveau tegenwoordig een spreekwoordelijke stap buiten de deur. Mede door de onweerstaanbare opkomst van gemakkelijke websitebuilders als Wordpress, kan iedereen aan de slag. En het is tegenwoordig helemaal niet meer te zien wie er een ict-achtergrond heeft of niet. Wie moeite stopt in het uiterlijk en de werking, gecombineerd met een beetje kennis komt soms tot opzienbarende resultaten met een website.

Maar ook op de achtergrond moet het in orde zijn. Voor de niet-ingevoerden betekent dat: waar staat de website op het internet? Bij welke partij heeft de website een plekje gekregen? Voldoet jouw partner als het gaat om webhosting, of kamp je soms met wat problemen aan je site?

Dienstverlening van je webhoster

Er zijn veel tools om te kijken wat de status is van je website, er veel ervan zijn gelukkig gratis. Ze ontdekken uiteraard de naam van je webhoster, met alle andere gegevens erbij. Maar het gaat vooral om de dienstverlening van die partij naar jou toe. En over de kwaliteit van die dienstverlening leer je hoop, als je prestaties van je website erbij pakt.

Checklist

Hieronder geven we enkele tips, die je snel kan oppakken. Zo weet je ook als niet-deskundige of je site een beetje in orde is, of dat provider wellicht iets moet veranderen als het gaat om de prestaties van je site. Om bij het begin te beginnen: weet je nog hoe lang het duurde voordat je site was aangemaakt en het bijbehorende url? Op internet kan het wereldwijd maximaal een dag duren, voordat je site bekend is, maar de aanmaak moet zeker niet langer dan een paar uur duren. Was die tijdsduur in orde? Dan kun je los op de site, en kom je er snel achter hoe het zit met het dagelijks beheer van je site door de provider.


Bereikbaarheid

Een van de belangrijkste zaken is de bereikbaarheid van je site. Vragen waarop je een antwoord zou moeten krijgen is: hoe lang duurt het voordat mijn site geladen is? Dat kan liggen aan die mooie afbeelding van 2 MB die je op je Home in je Wordpress-site hebt staan (comprimeren!), maar kan ook komen door trage servers. Een ander belangrijk criteria is de reactietijd van de server, als bezoekers in actie komen in site. Tot slot is het zeker ook van belang waar je site wordt geplaatst. Zo is bijvoorbeeld een shared server de plek waar jouw site kan komen te staan, maar een dedicated server is in de meeste gevallen echt beter.