Legacy, of technical debt uit zich dit meestal in een relatief grote hoeveelheid bugs, slechte performance en in het feit dat aanpassingen (te) veel tijd kosten. Tijd die u had kunnen besteden aan de groei van uw onderneming…

Technical debt en de consequenties voor uw software.

De gebruikers van uw software product of zelfs u als eigenaar kan het misschien niet direct heel erg veel schelen hoe “clean” of “well-structured” de code van uw product is. Als het maar werkt toch? Toch is deze kwaliteit van uw code wel degelijk van het allergrootste belang, ook voor u. Deze kwaliteit heeft een directe impact op uw vermogen strategische (product) doelen te behalen en dus uw software product succesvol te maken. Of omgekeerd, legacy of technical debt maakt het bijzonder moeilijk (of onmogelijk) om te experimenteren met nieuwe ideeën, snel nieuwe features te introduceren en adequaat te reageren op feedback van uw gebruikers.

Hoe rommeliger de code van uw product is en hoe minder modulair de architectuur is des te langer en kostbaarder het is om uw product te veranderen of mee te laten groeien. In sommige gevallen is het zelfs verstandiger om te kiezen voor refactoring van een product. Hoe langer u doormoddert, des complexer en lastiger de situatie wordt.

Technical debt voorkomen

Elk product of tool vereist regelmatige aandacht om te kunnen groeien en optimaal te kunnen functioneren. Dat geldt ook voor software producten. Anders kan de kwaliteit van het product verslechteren, wat kan leiden tot legacy.

Legacy laat zich het beste voorkomen door te kiezen voor zogenaamde best-of-breed oplossingen. Wij geloven dat een best-of-breed oplossing nodig is om tot het beste resultaat te komen. Belangrijk voor u om te weten is dat wij onafhankelijk zijn in onze keuze voor partners en leveranciers, zodat we altijd de beste oplossing voor uw bedrijf kunnen kiezen. Keuze voor de perfecte cloud partner zoals AWS. Zeker voor het ontwikkelen van SaaS-applicaties is het een ideale basis om een zogeheten continuous integration- en deployment-strategie te volgen. Daarnaast kan de cloud-infrastructuur in principe onbeperkt opgeschaald worden.

Een ander belangrijk punt in het voorkomen van legacy is het kiezen voor standaard frameworks. Door generieke functionaliteit in te zetten bespaart u tijd en geld. Het is daarom aan te raden om te werken met zogenaamde frameworks. Het kader dat een framework ons biedt heeft ook een positieve, standaardiserende, invloed op het ontwikkelproces. Het framework is opgezet om op een bepaalde manier gebruikt te worden. Het team volgt de standaard en hoeft geen onderlinge afspraken te maken, die zijn er immers al. Iets wat de efficiency en kwaliteit van het teamwork ten goede komt.

Daarnaast bevatten de betere frameworks een keur aan ondersteunende programma’s, compilers, code libraries, tool sets en API’s, wat wederom de efficiency en kwaliteit van het teamwork ten goede komt. Zo wordt de kans op legacy aanzienlijk verkleind.